Wijngaard

Op 14 mei 2005 plantten Peter en Winie Pels ruim 1450 wijnplanten aan. Een jaar later kwamen er daar nog eens 300 bij. Nu staan er in totaal meer dan 2300 wijnplanten op Wijngoed Havelte.

Wijngoed Havelte is 1 van de ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland die wijn produceren. Deze wijngaarden hebben in totaal zo’n 300 ha wijnbouwgrond in gebruik. En zijn goed voor ongeveer 1 miljoen flessen wijn per jaar.

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om in Nederland wijn te verbouwen. Dit heeft vooral te maken met de nieuw ontwikkelde rassen die een hoge tolerantie hebben voor schimmelziektes (echte en valse meeldauw) en goed bestand zijn tegen vorst. De rassen die op Wijngoed Havelte zijn aangeplant zijn: Regent, Solaris, Johanitter, Graubourgunder (Pinot-Gris), Souvignier-gris en Cabernet Cantor. In samenspel met een goed bodembeheer en verzorging van de wijnplanten vormen deze rassen een goede basis voor een kwalitatief hoogwaardig product.

Wijngoed Havelte produceert gemiddeld zo’n 1500 tot 2000 flessen wijn per jaar. Rood, Rosé en Witte wijn en Bruut (een bubbel gemaakt op de methode traditionel)